Четири изтребителя F-35 кацнаха в четвъртък във въздушна база в Дания в

...
Четири изтребителя F-35 кацнаха в четвъртък във въздушна база в Дания в
Коментари Харесай

F-35 пристигат в Дания, заменят F-16, които отиват за Украйна

Четири изтребителя F-35 кацнаха в четвъртък във въздушна база в Дания в първата част от създадените в Съединени американски щати самолети, поръчани от члена на НАТО, за да заменят стареещия флот от F-16, някои от които ще отидат за Украйна, написа АП.

Високопоставени лица и офицери ръкопляскаха, до момента в който самолетите, в цветовете на датските военновъздушни сили, направиха няколко прелитания, преди да кацнат във военновъздушната база Скридструп.

Украйна изиска западни бойни самолети, с цел да й помогнат да устоява на съветската инвазия, почнала през февруари 2022 година Съединените щати неотдавна дадоха утвърждението си Дания и Холандия да дават на Украйна създадените в Америка самолети.

Миналия месец двете страни споделиха, че ще дарят самолети F-16 на Украйна, като Дания даде обещание 19, а Холандия неизяснен брой. Дания съобщи, че първо ще би трябвало да получи нови F-35, а датският министър председател Мете Фредериксен сподели през август, че се надява първите шест F-16 да бъдат предадени на Украйна към Нова година.

Членът на НАТО Норвегия също изрази желанието си да подари F-16 на Украйна.

Дания заяви през юни, че обучението на украински водачи на изтребители F-16 е започнало във военновъздушната база Скридструп, която е на към 210 километра западно от Копенхаген на полуостров Ютландия.

Дания е поръчала общо 27 изтребителя F-35 за 2,2 милиарда $. Те ще заменят флотилията на страната от 30 F-16, които са на повече от 40 години, в преход, който ще продължи до края на 2025 година

След церемониалното идване в четвъртък първите четири самолета ще бъдат публично предадени на Дания от американския производител Lockheed Martin на 1 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР